Porovnanie spôsobov likvidácie bioodpadu
Pozrime sa podrobne na rôzne spôsoby likvidácie organického odpadu z kuchyne
Ako sa mám čo najlepšie zbaviť rýchlo sa rozkladajúceho kuchynského odpadu obsahujúce zvyšky jedla, omáčky a polievky, zvyšky mäsa, knedle, atď., keď som obyčajný občan Českej republiky, ktorý žije v panelovom alebo rodinnom dome, a chce byť šetrný k životnému prostrediu?
Vhodiť rovno do popolnice na zmiešaný odpad

Zahnívajúci kuchynský odpad sa už rýchlo rozkladá v odpadkovom koši. Vniká nepríjemný zápach a alergénne látky, a tým sa aj navyšuje množstvo nepríjemného hmyzu ohrozujúceho zdravie členov rodiny.
Keď sa kuchynský odpad vhodí do odpadkového koša na zmiešaný odpad, tak dôjde k jeho kontaminácii a už nie je vhodný na ďalšie spracovanie, ako vhodná energetická surovina, a musí sa uložiť iba na skládku.
Tlením v smetiaku spôsobuje tento odpad ďalší hnilobný zápach, ktorý priťahuje hmyz a potkany, ktoré sú veľmi nebezpečné pre ľudské zdravie a môžu spôsobovať závažné ochorenia.
Na skládkach dochádza k biochemickým reakciám, pri ktorých vzniká toxický kyslý výluh organických kyselín a nebezpečný plyn metán, ktorý spôsobuje skleníkový efekt. Pokiaľ nie je dno skládky dostatočne zabezpečené, tak môže tento kyslý výluh kontaminovať zásoby pitnej vody.
Využiť kompostovanie

Ak chcem kuchynský odpad kompostovať, tak ho musím prvýkrát vyseparovať na zložky, ktoré môžem kompostovať a ktoré nie, pretože nie každý odpad je možné kompostovať. Do odpadu, ktorý chcem skompostovať, s určitosťou nepatria živočíšne zložky odpadu. Takže už v kuchyni, kde sa pripravuje jedlo členom rodiny, sa musí zvlášť triediť odpad na kompostovanie, čo si vyžaduje zvlášť nádoby na tento účel separácie odpadu. Aj v týchto nádobách zahníva vyseparovaný odpad, a preto sa musí často vynášať do miest pre skompostovanie.
Kompostovať kuchynský odpad sa môže buď priamo v záhradke rodinného domu alebo použiť kompostovací box. Niektorí „odborníci“ tvrdia, že môžu využívať kompostovacie boxy aj nájomníci panelových domov. Doma, kde každá gazdinka chce mať čistý a útulný domov? A čo so vzniknutým kompostom, keď bývam na sídlisku a doma mám len pár okrasných kvetov v kvetináčoch? Tak túto problematiku bohužiaľ „odborníci“ zatiaľ nezohľadnili.
Pokiaľ má niekto záhradku a chce kompostovať, tak si musí preštudovať informácie o kompostovaní v odbornej literatúre, pretože kompostovanie musí byť správne a len kvalitne vyrobený kompost nesmrdí a neobsahuje plesne, ktoré sú pre rastliny veľmi nebezpečné.
Nevýhodou kompostovania je, že vzniknutý kompost môžem aplikovať na záhradku iba v teplých mesiacoch vegetačného obdobia.
Použiť hnedú smetiaku na triedený odpad

Hnedé popolnice sú určené pre komunálne kompostovanie zeleného a potravinového odpadu, ako sú pokosená tráva, konáre, lístie, zvyšky ovocia a zeleniny, čajové vrecká, kávové usadeniny, vaječné škrupiny, pečivo, ryža, cestoviny, atď. Do hnedej popolnice sa nesmie odpad obsahujúci živočíšny odpad, ako sú odrezky mäsa, kože, kosti, omáčky s knedľami, atď.
Bohužiaľ, v mestách či obciach väčšinou nie je zavedené toto triedenie odpadu na panelových sídliskách. Takže iba rodinné domu alebo záhradkárske osady môžu využívať toto triedenie odpadu, keď si za svoje peniaze zakúpia požadovanú kompostovaciu nádobu.
Systém zvozu týchto popolníc z lokalít, kde nemožno zakladať komposty individuálne, naráža na technický problém – nádoby sú umiestnené v priestoroch, kde sú aj klasické popolnice či kontajnery. Takže nech ich akokoľvek technicky zabezpečíte, nájde si do nich cestičku potkan, lebo ho priláka odér zo zahnívajúceho odpadu, ktorý podlieha samovoľnému rozkladu.
Zvoz kompostovacích popolníc musí byť podstatne častejší ako u klasických popolníc na zmiešaný odpad. Autá, ktoré zvážia obsah kompostovacích nádob, spotrebujú pohonné hmoty a navyše produkujú emisie, ktoré ničia životné prostredie a vytvárajú skleníkový efekt. Regionálne kompostárne sú umiestnené mimo dosahu obytných častí, a preto zvozové autá musia nabehnúť mnoho kilometrov.
Toto triedenie bioodpadu je tiež limitované tým, že je zvoz kompostovacích popolníc vykonávaný iba vo vegetačnom období, tzn. od začiatku apríla do konca novembra.
Popolnice pre gastro-odpad

Popolnice pre gastro-odpad sa využívajú na zvoz odpadu z reštaurácií, jedální a kuchýň.
Pokiaľ chcem zaviesť toto triedenie odpadu z domácnosti, tak si musím zaplatiť nemalú čiastku za túto smetiaku a za zvoz môjho kuchynského odpadu.
Rýchlo rozkladajúci sa jedálenský odpad spôsobuje silný zápach av nádobách na gastro-odpad sa môžu rýchlo premnožiť plesne, baktérie a choroboplodné zárodky Preto zvozy týchto odpadov sú veľmi časté a tak autá, zvážajúce tento odpad, spotrebúvajú pohonné hmoty a vytvárajú emisie spôsobujúce skleníkový efekt.
Skrmovať hospodárske zvieratá
Podľa zákona nemôžem skrmovať hospodárske zvieratá kuchynskými zvyškami, ktoré majú charakter odpadu a ktoré obsahujú živočíšne odpady. Takže kuchynskými zvyškami sa smú kŕmiť iba domáci miláčikovia, tzn. záujmové zvieratá.
Splachovať do záchodovej misy
Splachovanie veľkých kusov kuchynského odpadu do záchodových mís môže spôsobovať upchávanie splaškovej kanalizácie. Priamo v splaškovej kanalizácii sa tak stáva potravou pre hlodavce, čo si vyžaduje zvýšenie nákladov za deratizáciu.
Použiť drvič kuchynského odpadu
.jpg)
Poslednou možnosťou, ako čo najlepšie zlikvidovať kuchynský odpad aj s obsahom živočíšneho materiálu, je použitie drviča kuchynského odpadu. Použitie drviča je pohodlná alternatíva pre domácnosť, pretože kuchynský odpad je triedený a likvidovaný priamo v mieste vzniku. Takže sa môžeme vyhnúť uskladňovaniu zahnívajúceho odpadu a nepríjemného zápachu, ktorý priťahuje otravný hmyz. Domácnosť sa tak stáva čistejšou a priestory kuchyne hygienickejšie.
Bez drviča odpadov sa v odpadových rúrkach môžu postupne vytvárať usadeniny, vznikajúce hromadením zvyškov jedla a tuky, ktoré sa lepia na steny potrubia.
Usadzovaním potravinových zvyškov na stenách rúrok sa dá predísť inštaláciou drviča a preplachovaním studenou vodou, v ktorej tuky tuhnú. Ak ponecháme drvič v chode a vodu ešte pustenú 15 sekúnd po rozdrvení zvyškov jedla, tak tukové koaguláty a jemné čiastočky potravín rýchlo prejdú rúrkami bez nebezpečenstva toho, že sa zachytia na stenách potrubia.
Pretože potravinový odpad je minimálne zo 70 % tvorený vodou, tak drvič znižuje celkový objem odpadu, ktorý opúšťa domácnosť a tým sa eliminuje množstvo tohto odpadu ukladaného na skládkach, čo je prínosné pre životné prostredie.
Drvič kuchynského odpadu rozdrví odpad na veľmi malé čiastočky veľkosti pol zrnka ryže, takže takú konzistenciu odpadu nie je potkan schopný hlodať.
Rozdrvením potravinového odpadu v kuchynskom drviči vzniká odpadová voda, ktorá má konzistenciu „nariedeného džúsu“. Ten je ľahko odplavovaný kanalizačným potrubím do čističky odpadových vôd ČOV a mikroorganizmy v biologických čističkách tak dostávajú potravu, obsahujúcu živiny potrebné na správny chod čističky odpadových vôd ČOV.